Mina böcker

Lär känna dig själv på nytt genom dina delpersonligheter

Lyssna på Ulf Lundells egen insikt:

 ”När depressionen är som svartast och jag är nära att ringa efter ambulans så börjar jag plötsligt registrera detta. Jag ställer mig vid sidan om och börjar betrakta mig.

Författaren i mig betraktar Ulf Lundell och börjar göra anteckningar om hur det är att vara i depressionen. Han räddar mig – och hjälper mig att tjäna pengar på min erfarenhet.”

I en intervju beskriver Ulf Lundell sin ”delpersonlighet” Författaren. Hans upplevelse ligger nära något vi alla kan komma i kontakt med på alla möjliga sätt utan att vara det minsta deprimerade. Vi vet att vi har många skilda delpersonligheter inom oss själva utan att vi använt just detta begrepp. Genom att lära känna dessa skilda personligheter så kan vi också bättre styra våra liv.

Vår hela personlighet rymmer mångfalden

Folkhopen handlar om våra roller som psykosyntesen kallar delpersonligheter.

Folkhopen handlar om våra roller som psykosyntesen kallar delpersonligheter.

 

Här köper du Folkhopen inom oss:

www.bokus.com/bok/9789175174839/folkhopen-inom-oss/
 

Vid närmare granskning kan vi upptäcka en hel folkhop inom oss

• Utagerande, dynamiska personligheter står i ett gathörn och briljerar medan tysta, inåtvända karaktärer gömmer sig bakom neddragna gardiner.• Där finns unga tillsammans med gamla, intellektuella trängs med dumbommar.

 • Den självsäkra rebellen försöker dra med sig en feg stackare till upproret. 

 • Vår obotlige njutare frossar i choklad medan den käcka dietisten propagerar för motion och i nästa stund knackar den stränga revisorn på hos den lata slarvern inom oss.

Alla dessa olika delar av oss finns där samtidigt, men de är inte i förgrunden samtidigt, utan vi skiftar mellan dessa olika delar beroende på omständigheterna. Frågan är vem som har övertaget över vårt jag i skilda sammanhang och frågan är också hur en delpersonlighet kommer till uttryck.

 ”Jag fattar inte vad som flög i mig”

Ibland tar vi med oss ”fel” beteenden till olika sfärer av livet. Vi vet att vi ska vara på ett sätt i vissa sammanhang och på ett annat i andra, men vi faller plötsligt in i beteenden vi inte vill ha just då. ”Jag vet inte vad som kom över mig” är en av de vanligaste replikerna, när vi gjort bort oss på någon av livets många arenor. Du känner också säkert igen uttrycken ”jag blev plötsligt alldeles utom mig”, ”jag var inte mig själv”, ”jag vet inte vad som flög i mig” eller ”det kändes som om jag plötsligt var en helt annan person”.

”Hur ska jag behålla mitt lugn i en svår situation?”

Vem har inte bestämt sig inför ett möte med någon man har ett besvärligt förhållande till. Det kan vara en chef, ett trotsigt barn eller en krävande partner.

Man säger till sig själv: ”denna gången ska jag behålla mitt lugn” och hantera situationen alldeles objektivt”. Är det ett riktigt svårt möte så dröjer det inte länge förrän känslorna drivs till sin negativa spets. Utan att man själv vill är man inne i det felaktiga beteendet igen och mötet blir till en katastrof. Man vet, men man kan inte ändra sig. Det är något inom oss som styr oss –  det är en väl utvecklad delpersonlighet som tar över den inre scenen.

 Lär känna dina delpersonligheter i boken eller vid möte med mig

Begreppet delpersonlighet kommer från psykosyntesen, den filosofiskt-psykologiska skola som en gång skapades av den italienske psykiatrikern Roberto Assagioli och som är etablerad i Sverige sedan början av 90-talet.

Begreppet psykosyntes inrymmer en lång rad användbara ”livsverktyg” men först och främst handlar det om ett synsätt – detta att människan kan lära känna sig själv på nytt som vuxen och att hon kan utvecklas och växa till sin fulla potential genom en lång rad kreativa åtgärder, varav arbetet med delpersonligheterna bara är en.

Delpersonligheter kan både stötta och hindra

Delpersonligheterna inom vår grundpersonlighet finns där på både gott och ont.  Ofta gör de oss rädda och förvirrade, maktlösa och missnöjda, utom oss av ilska, uppblåsta, barnsliga, avundsjuka och gnälliga.

Omvänt kan de överraska oss med att vi plötsligt kan säga saker vi inte trodde vi visste, göra saker vi inte trodde oss att kunna utföra, eller slå både oss själva och andra med häpnad över en stor förmåga vi aldrig tidigare upptäckt hos oss. För även om vi är en enda person så uttrycker vi oss genom en samling personligheter inom en och samma grundperson.

 Möt Övervakaren, Pådrivaren och Kritikern

Vi behöver vår Övervakare så att vi klarar oss med livet i behåll genom livets uppenbara farligheter.

Pådrivaren hjälper oss att övervinna motståndet mot ansträngningar av skilda slag.

Kritikern är från början klarsynthetens företrädare inom oss.

Senare i livet kan dessa delpersonligheter urarta så att de framträder med sina negativa sidor istället för de positiva. De blir till svåra hinder istället för god hjälp. Alltför ofta tar fel delpersonlighet över spelet helt och hållet.:

Övervakaren låter oss inte vara spontana och njuta av livet utan ser till att vi håller våra känslor i styr i alla lägen.

Pådrivaren har oändliga listor å allt som är ogjort så fort vi vill koppla av och bara vara.

Kritikern kopplar bort sin klarsynthet och blir istället till någon som ständigt gör livet surt för oss genom att påminna oss om att vi inte är tillräckligt bra i alla möjliga och omöjliga sammanhang.Psykosyntes Domaren

Hur ska man då kunna få bort felaktiga föreställningar?

Jo, genom en lång rad övningar som öppnar kontakten med det omedvetna inom oss. Övningarna går ut på att i första steget identifiera delpersonligheten, därefter att upprätta en dialog med den.

Genom dialogen ger vi delpersonligheten den uppmärksamhet den kräver och kan långsamt närma oss förståelse för dess behov. Det är dessa behov som gör att den vill ta plats på vår livsscen.Psykosyntes delpersonligheter

När du kommer till mig arbetar vi tillsammans för att lösgöra delpersonligheterna till de goda hjälpare de varit från början.

Finn din inre ledare – en arbetsbok för dig själv eller en grupp

Denna bok gavs ut första gången år 2000. Sedan dess har den används av många som en grundbok i psykosyntes. Men den  har också en mycket bredare användning som underlag för grupputveckling.

Under åren har den tjänat som en guide för många ledarutbildningar inom företag och organisationer. Åtskilliga ledarskapskonsulter har köpt och använt den som ett verktyg för att komma åt de känslomönster, tankemönster och handlingsmönster som präglar oss utan att vi är medvetna om dem. Först när vi blir medvetna kan vi välja strategi för vårt handlande.

Denna bok finns nu som ebok. Kan användas både enskilt och i grupp.

Denna bok finns nu som ebok. Kan användas både enskilt och i grupp.

Några exempel på kapitel i denna bok:

• Kropp, själ och ande

• Självkännedom genom identifikation

• Längtan efter mening och känslomässig intelligens

• Om kunskap, visdom, kärlek och vilja

• Meditation, utveckling och mittlivskrisen

Här köper du boken Finn din inre ledare:

www.bokus.com/bok/9789175174815/finn-din-inre-ledare/

Denna bok är en klassiker inom Mental Träning. För att den är så himla lättläst!

Denna bok är en klassiker inom Mental Träning. För att den är så himla lättläst!

 

 

 

 

 

 

 

Här köper du Jo, du kan!:

www.adlibris.com/se/bok/jo-du-kan-hur-du-tranar-din-mentala-formaga-och-lever-ett-rikare-liv-9789185810420

Kommentera